Gereedschap huren 079

Muurtje uitbreken

Wanneer je de keuken gaat uitbouwen of elders een muur moet verwijderen kan je natuurlijk iemand daarvoor inschakelen. Echter lopen daar de prijzen vrij snel tot in de honderden euro’s. Veel mensen denken er over om het zelf te doen. Het is makkelijker dan je denkt als je onderstaande stappen volgt!

Voor je gaat beginnen is het goed om te weten of er electiciteitskabels door de muur lopen. Je wilt niet de kabels raken als je aan het slopen bent. Vanzelfsprekend kan dit gevaarlijke situaties opleveren.

Lopen er electriciteitskabels door de muur? Schakel dan de stroom uit via de hoofdstop.
Gebruik een aggregator om je klus te klaren.

Er zijn verschillende soorten beitels beschikbaar voor een electrische breekhamer. Zorg dat je de juiste beitel gebruikt voor het meest effectieve resultaat.

Een puntbeitel zorgt voor een geconcentreerde kracht op een heel klein gebied.
Een platte beitel verdeeld het over een iets groter oppervlak.

In de meeste gevallen volstaat een platte smalle beitel.

Doop de achterkant van de beitel in een potje met vet. Een goed ingevette boorhamer raakt minder snel oververhit. Ook tijdens de werkzaamheden is het belangrijk om hem zo nu en dan in te vetten.

Begin bovenaan de muur met de sloopwerkzaamheden. Dit voorkomt dat eventueel steen of puin bovenop je valt.

Als het gaat om een muur met bakstenen, gipsblokken of soortgelijke structuur, dan kan je het beste tussen de voegen boren.
Dit is de zwakste plek van de muur.  Werk systematisch van de ene kant naar de andere kant. Je zal zien dat vrij grote stukken tegelijk afbrokkelen.
Hierdoor kan je best een rij overslaan. Dan breek je 2 rijen tegelijk.

Als je de muur helemaal afgebroken hebt moet het worden opgeruimd.

Maak gebruik van puinzakken; deze zijn extra stevig en er kan vrij veel in. Zorg dat je deze niet te zwaar maakt. Bij veel stortplaatsen mag je een zak niet zwaarder maken, dan je met 1 man/vrouw kan tillen. Vaak kan je de eerste 3 zakken kosteloos kwijt bij het afvaldepot.

Voor het kleinere gruis is een bouwstofzuiger aan te raden. Vegen met een bezem is niet aan te raden. Hierdoor laait al het stof op. Ook zijn gewone stofzuigers niet aan te raden. Deze hebben onvoldoende zuigkracht voor de grotere stukjes steen, en de capaciteit van de stofzak is kleiner.
Een bouwstofzuiger heeft daarnaast een goede filter waardoor de stof beter opgevangen wordt, en deze niet aan de andere kant van de stofzuiger eruit vliegt.

muurtje uitbreken