Gereedschap huren 079

Laminaat leggen

Laminaat leggen: stappenplan

Veel mensen gaan voor een onderhoudsvriendelijke vloer. Dan kom je al snel uit bij vinyl of laminaat. In alle prijsklassen te vinden en ze komen in allerlei verschillende designs. Ook hout- en steenlook; en soms niet van echt te onderscheiden. 

Het laminaat leggen kan je dan uitbesteden, maar je kan het ook makkelijk zelf doen. Met de juiste gereedschappen is het namelijk zo geregeld en dat bespaart je weer een hoop kosten! En als klap op de vuurpijl kijk je toch net even vaker naar je eigen werk.  

We hebben voor de doe-het-zelvers de stappen voor het leggen van een laminaatvloer op een rijtje gezet. Handig als je het nog niet eerder hebt gedaan en niet weet waar je moet beginnen. 

Zorg voor een geschikte ondervloer

Ondervloeren zijn er in verschillende soorten en maten. Woon je in een appartement of flat? Of zijn er in je huurwoning eisen met betrekking tot vloeren? Houdt dan vooral ook rekening met het aantal decibels. Dan hebben je (onder)buren minder last als je door je huis loopt. Ook de mate van egaliseren en vochtdichtheid zijn belangrijke punten waar je op moet letten.

Beginnen met laminaat leggen

Nadat de ondervloer ligt kan je beginnen met het leggen van het laminaat. Ga je je vloer doorleggen (in een geheel over de hele verdieping)? Leg je het in een patroon? Probeer hier rekening mee te houden. 

Kies als eerste een hoek waar je gaat beginnen met leggen. Onze voorkeur is de kant met de langste en meest rechte muur; dan kan je in 1 stuk langere banen leggen. Begin bij muur tegenover de ingang. Start altijd met een hele plank en leg deze tot het einde van de baan. 

Zorg dat je afstandhouders gebruikt. Deze zorgen er voor dat er voldoende ruimte tussen de laminaatvloer en de muren zit. Laminaatvloeren kunnen namelijk “werken”; voldoende afstand voorkomt dan het bollen van je laminaat op termijn. 

Laminaat snijden

Voor het snijden van laminaat kan je natuurlijk verschillende gereedschappen gebruiken. De laminaatsnijder heeft wel onze voorkeur.

De laminaatsnijder heeft namelijk geen stopcontact nodig en is dus stil in gebruik. Ook komt er bij het knippen geen stof vrij. Hierdoor kan je desgewenst in dezelfde ruimte leggen en knippen. Ook kan je gewoon in de avonden verder werken omdat je buren hier toch geen geluidsoverlast van hebben.  

Voor de lastige bochten en hoekjes maken wij het liefst gebruik van een decoupeerzaag. Met een decoupeerzaag kan je met gemak uitsparingen zagen voor bijvoorbeeld de verwarmingsbuizen en snedes over de lengte van de plank.

Bij ons kan je beide gereedschappen huren tegen heel scherpe tarieven.  

De volgende stroken

Als je de eerste baan hebt gelegd ga je weer terug naar het begin. Hier kan je aan de 2e strook gaan beginnen. 

Je kan het laminaat geordend leggen, of in wildverband. Je gekozen patroon bepaald de eerste plank.

Laminaat als wildverband gelegd

Wildverband gelegd

Wildverband
De naden, patronen en/of designs lopen niet gelijk. Hierdoor heb je vaak minder snijverlies.

Je begint de tweede strook met een afgezaagde plank. Vervolgens maak je de strook af met hele planken. De derde strook begint met een hele plank waarna de vierde strook weer met een afgezaagde plank begint.. enzovoorts. 

Let op dat de eerste plank minimaal 25 cm lang is. 

Laminaat uitgelijnd leggen

Laminaat uitgelijnd

Uitgelijnd
Als je het uitgelijnd legt zijn de naden tussen de planken, over meerdere stroken, op 1 lijn. Dit creëert vaak rust, maar geeft vaak wel iets meer snijverlies. 

Voor dit patroon begin je de tweede strook met 1/3 van een plank, de derde strook met een hele plank, de vierde strook met 1/3 enzovoorts. 

Afwerking

Voor het afwerken van de vloer kan je gebruik maken van (plak)plinten. Ook hier heb je verschillende soorten en maten waar je uit kan kiezen. Bij plakplinten is het belangrijk dat de vloer/muur goed schoon zijn gemaakt zodat ze goed blijven plakken.

Met een plintenschaar kan je netjes de plinten op maat knippen, ook in de juiste hoek. Wel zo makkelijk en het resultaat ziet er zeer strak uit.  

Lukt het niet helemaal tijdens het leggen van je nieuwe vloer? Voor de meeste vragen kan je bij ons terecht. Wel zo makkelijk.

Veel succes!


Laminaatsnijder of vinylknipper