Gereedschap huren 079

Handleiding Tapijtreiniger

Handleiding voor de tapijtreiniger

Een tapijtreiniger kan je gebruiken voor het diepte reinigen van je bank, autostoelen, kleden, tapijten etc.

Er zijn veel mensen en bedrijven die hun diensten voor het reinigen van je bank aanbieden; makkelijk, maar het kost een behoorlijke duit. Terwijl het niet echt moeilijk is als je het zelf wilt doen!

We hebben hieronder een stappenplan zodat je zelf aan de slag kunt gaan.

1. Schoonmaakmiddel

Voor het dieptereinigen is het noodzakelijk om gebruik te maken van schoonmaakmiddel. 

Belangrijk om op te letten is dat het schoonmaakmiddel LAAG schuimend is. Dit staat aangegeven op het etiket. Is deze niet laag-schuimend? dan merk je al snel dat het apparaat water aan alle kanten zal gaan lekken. 

Het meest gebruikte middel is van HG; Bekledingreiniger.

Deze ruikt best lekker, het resultaat is goed en een flesje van 1 liter kost maar €10,-. 

Er zijn nog veel meer middelen verkrijgbaar. Zo zijn er speciaalzaken die een groot assortiment hebben. Deze zijn wel duurder dan die van HG.

2. Het apparaat klaarmaken voor gebruik

Het apparaat heeft 2 reservoirs. 

  • De witte bak is waar het schone water in kan. Hier zal ook het schoonmaakmiddel in worden vermengd. LET OP: de verhoudingen op de verpakking dienen gehanteerd te worden. Verkeerd gebruik kan resulteren in verbleekte plekken (of erger).
  • Het metalen omhulsel is de opvangbak voor het vuile water. Deze wordt door 2 klemmen vastgemaakt. Als het apparaat vol is, of niet meer wordt gebruikt, dient deze geleegd te worden. Beste is in de douche of WC.

Verder zijn er verschillende mondstukken.

  • Het mondstuk met het transparante mondstuk is handzamer; deze kan gebruikt worden voor banken, autostoelen of andere oppervlakten op hoogte.
  • Het metalen montstuk zit vast aan een lange steel. Deze is het makkelijkst te gebruiken als je tapijten en kleden gaat reinigen. 

Aan beide mondstukken zit een dunne zwarte slang met een snelsluitkoppeling. Deze kan aangesloten worden aan dezelfde dunne slang van de zwarte buis. 

Stekker in het stopcontact en je bent klaar om te beginnen! 

3. Object voorbereiden

Zorg er voor dat je object (bank, tapijt, stoel) zo goed als schoon is gemaakt met de stofzuiger. 

Indien mogelijk zorg er dan voor dat je ruimte hebt rondom het object. Zo kan je bijvoorbeeld de bank van de muur af schuiven zodat je makkelijk rondom kan lopen.

4. Reinigen

Begin met het reinigen van een klein stuk die het minst zichtbaar is. Zo ben je er zeker van dat het schoonmaakmiddel niet te heftig reageert op je bekleding. 


Zie je verkleuring of andere tekenen van ongewenst resultaat; ga dan niet verder! Check bijvoorbeeld de mengverhouding of de kenmerken van het schoonmaakmiddel.

Op de voorkant van het apparaat bevingen zich 2 knoppen. Zorg er voor dat beide knoppen AAN zijn gezet.

Begin het reinigen in een hoek. Op het mondstuk bevindt zich een hendel. Wanneer je het mondstuk recht op de bekleding zet, met lichte druk op de bekleding, trek je de hendel aan. Het apparaat zal nu het schone water met schoonmaakmiddel op de bekleding sprayen. 

Beweeg langzaam het mondstuk naar beneden toe. Zodoende zal het water dat je bekleding in stroomt ook weer naar buiten worden gezogen. Tijdens dit proces zal ook het meeste vuil mee worden getrokken. 

  • Ga je te langzaam? Dat merk je aan de hoeveelheid water die zich ophoopt of weg druipt. Stop met sprayen als je de snelheid prettig vindt werken, of beweeg het mondstuk iets sneller zodat het water sneller op wordt gezogen.
  • Ga je te snel? Dan zal je merken dat de bekleding bijna niet nat is geworden en ook de kans niet heeft gekregen om het vuil uit de bekleding te zuigen. Doe het stuk opnieuw op een iets rustiger tempo.

5. Drogen

De bekleding zal na de behandeling korte tijd vochtig blijven. Er wordt veel vocht afgezogen; maar nooit 100%. Dit is normaal.

De bekleding heeft dus even tijd nodig om op te drogen. Hoelang is afhankelijk van verschillende factoren. 

  • het weer; is het vochtig/kouder weer dan zal het langer duren.
  • warmte; is het warm weer of staat de verwarming aan? dan zal het sneller drogen. 
  • Hoeveelheid water die is gebruikt (in combinatie met snel/langzaam werken) heeft ook effect. Ben je te snel gegaan dan kan het bijvoorbeeld zijn dat veel vocht niet is opgezogen. 

Je zou de bekleding, zonder water te sprayen, nogmaals na kunnen lopen om zo veel mogelijk vocht op te zuigen. 

Met het transparante mondstuk is dit ook makkelijker te spotten; zie je (veel) vocht verschijnen op een bepaalde plek, dan is het aan te raden hier wat langer op te blijven zuigen. 

Droogtijd kan verschillen van 4 uur tot zelfs een dag. Houdt hier rekening mee. 

Wanneer je klaar bent met het apparaat dient deze te worden geleegd. Dit kan het beste in de WC of badkamer.

Heb je tijdens het reinigen vragen? Stel ze gerust. In de meeste gevallen kunnen wij je vragen beantwoorden!

Veel succes!

Tapijtreiniger

Lees ook onze andere artikelen

No post found